In gesprek met vrijwilligers – Maya Hanssen

In gesprek met vrijwilligers: Maya Hanssen, receptiemedewerker Prinsenhof.

Door: Bram van Norden

Het gesprek met Maya Hanssen vindt plaats op woensdagmiddag aan het einde van de receptiedienst. Het is niet zo rustig als verondersteld. Daarom beginnen we het gesprek wat later. We gaan samen het vragenlijstje af. Als er iemand aan de receptie komt of de telefoon gaat dan stoppen we gewoon even.

Wie ben je en wil je wat over jezelf vertellen? Ik ben begonnen in het basisonderwijs. Dat was een bewuste keuze; ik wilde graag werken met kinderen, maar niet met kleuters. Samen met mijn ex-man deed ik een aantal projecten in het onderwijs en ging vervolgens aan de slag met projectonderwijs. Dat was in die tijd heel vernieuwend en dat trok mij aan. Ouders waren daar enthousiast over, maar de Inspectie op dat moment nog niet. 

Toen er kinderen kwamen ben ik part time gaan werken. Dat deed ik in het ‘’voorportaal’’ van het voortgezet onderwijs met o.a. islamitische meisjes. Je moest je eigen lessen maken en alle meisjes in de klas hadden een ander niveau. Uiteindelijk werd dat een beetje te zwaar, naast de zorg voor mijn gezin en ben ik ermee gestopt. Later heb ik gewerkt in de opvang van mishandelde en bedreigde vrouwen. Je kon iets voor hen doen en je was een luisterend oor. Tussen alles door deed ik ook vrijwilligerswerk onder meer als gastvrouw in het ziekenhuis. ik ben in Rotterdam geboren en heb lang gewoond in Kralingen, maar nu woon ik in het Lageland.

Hoe kwam je met de Prinsenhof in aanraking ? Via een kennis, die ging eten in de Prinsenhof. Ik ben gaan kijken om me te oriënteren. Uiteindelijk heb ik in een gesprek met Lia gekozen voor de Receptie. Je runt als het ware ’ je eigen toko’ op die middag. In het huidige gebouw is het drukker en afwisselender en dat bevalt me goed. Wat doe je nu in de Prinsenhof? Ik doe alle receptiewerk en het contact met mensen vind ik erg leuk.

Wat maakt het leuk om in de Prinsenhof te werken. Waardoor wordt je geÏnspireerd? Je kunt op de receptie zelfstandig werken en je hebt contact met verschillende mensen. Er komen hier ook mensen, die hun verhaal kwijt willen. Ik haal inspiratie uit het contact met mensen en ik kan vanaf mijn plek iets bijdragen. Er zijn in het nieuwe gebouw meer klanten en er zijn meer contacten en we hebben een mooier gebouw. Dat alles is een stimulans in mijn werk. Hoe lang doe je dit werk al? Ik doe dit werk nu ca. 5 jaar en nog steeds met veel plezier.


Wat zou je zeggen tegen iemand, die erover denkt om vrijwilliger te worden in de Prinsenhof? Ik zou zeggen: Je kunt een zinvolle bijdrage leveren aan je eigen buurt met b.v. activiteiten, begeleiding, keuken, receptie e.d.